miércoles, 7 de diciembre de 2016


M ' interessa la difusió i visualització de la nostra professió, crear opinió, col·lectivitzar el  què sabem i posar-lo al servei dels professionals.

És per això, que tal i com us anunciava a la entrada anterior, us deixo aquí una breu explicació de les principals idees que vaig exposar el dia 11 de novembre a la Jornada de Treball Social Sanitari: Peça clau en Salut a Tarragona amb la presentació Reflexions d' una TSS a l' APS.

Com que la exposició és llarga, la oferiré en vàries parts, avui la primera!





Aquesta cronologia vol situar els que han estat per mi els moments estel·lars del TSS a l' APS de l'ICS des de la seva aparició i fins l' actualitat.






  • 1985 contractació dels primers TSS a l' APS
  • 1997 I Jornada d' Intercanvi d' experiències de Treball Social als Equips d' Atenció Primària de Salut. L' Hospitalet de Llobregat (per l' encert de les companyes en crear l'espai per visualitzar i compartir experiències)
  • 2006 VI Jornada de Treball Social als Equips d'atenció primària de salut. Les desigualtats en salut; fem-les visibles (per ser una proba irrefutable de que els TSS al 2006 ja parlàvem de desigualtats i determinants socials de la salut).
  • 2007 Creació de la primera estructura de Treball Social reconeguda a l' Institut Català de la Salut (em temo que pionera a l' Estat Espanyol, tot i les limitacions)
  • 2007 - 2016 Construcció d' una amplia font documental i de consens entre TSS
  • 2015 Creació del Blog de Treball Social Sanitari de l' ICS (per la visualització del TSS)
  • Des de 2012 i motivat en bona part per les seqüeles de la crisi econòmica, un marcat discurs social de la salut (inimaginable fa tan sols uns anys).



En definitiva, tinc la impressió d' haver pujat a un coet que ens ha portat des dels primers TSS en els inicis de la Reforma de l' Atenció Primària als quasi 200 que som a l'actualitat a Catalunya.
I creixent tot i en temps de crisi...






Com s'ha aconseguit fer aquest camí? Com hem estat capaços de créixer de manera tan significativa en temps tan adversos?

La meva opinió: demostrant el què fem, i el que podem fer, visualitzant la feina, fent recerca i sabent aprofitar l'empenta que ens han donat en aquests anys tant la pròpia empresa com les universitats.
I cal seguir amb estrategia i amb el convenciment de que el Treball Social en general, i el Sanitari en particular, interessa.

Dit això, finalitzo amb aquesta diapositiva la primera part de la meva presentació, i ho faig d' una manera agosarada...

Reivindico el concepte de Primarista (especialista en atenció primaria de salut) també pels treballadors socials sanitaris que com jo, hem dedicat la nostra vida laboral i la formació a l' APS des dels seus orígens.

Senyores, senyors, convé d'una vegada per totes anar-se creient que som membres de ple dret a la sanitat pública, i malgrat sempre ens ha perseguit la por a desaparèixer algún dia, en pro d'una posible integració - fusió amb serveis socials, us ben asseguro que el Treball Social Sanitari, te molt bona salut i no, no pensa desaparèixer!

Fins la propera setmana

No hay comentarios:

Publicar un comentario